Als muziekliefhebber ben je continu op zoek naar goede, nieuwe muziek? De tijd van cd's is voorbij, tegenwoordig luister je gewoon online. Zo bespaar je vaak ook een aardige cent, want het kopen van muziek is duur! Gratis.be deelt graag enkele tips & tricks voor het vinden van muziek op het internet.

gratis muziek downloaden


 

 






 

Gratis en legaal muziek downloaden

Je houdt het misschien niet voor mogelijk, maar er is wel degelijk een manier waarop je gratis, makkelijk en bovendien legaal alle muziek kan downloaden die je maar wil. Het enige wat je daarvoor nodig hebt, is speciale software. Op www.muziekgratisdownloaden.be wordt haarfijn uitgelegd hoe je dit moet doen.



Daarnaast zijn er ook websites waarop je muziek kan downloaden met toestemming van de artiesten. Deze weggevers zijn soms een soort stuntactie van de artiesten of ze kiezen er bewust voor om hun muziek gratis toegankelijk te maken opdat ze zeker zijn dat je hun (nieuw) materiaal in hoge kwaliteit kan beluisteren. Het spreekt voor zich dat veel muzikanten daar veel belang aan hechten. Enkele voorbeelden van zo'n websites... Op www.mp3.com vind je voornamelijk niet-commerciële muziek terug, wat zeker goed van pas kan komen wanneer je bijvoorbeeld muziek nodig hebt om een filmpje te begeleiden. Zo ben je altijd in orde met de auteursrechten. Via Bandcamp kan je ook heel wat nieuwe muziek ontdekken en vaak geven jonge artiesten hier gratis downloads weg.




 


 

Illegaal muziek downloaden

Er is ook software waarmee je muziek kan downloaden via zogenaamde 'torrents'. Websites als The Pirate Bay indexeren de torrentlinks, waarna je ze kan downloaden met programma's die speciaal ontwikkeld zijn om de torrents te downloaden. Enkele voorbeelden hiervan zijn Vuze, μTorrent en Bitcomet. Helaas is het illegaal om op die manier muziek te downloaden. Sinds 2012 worden er dan ook hoge boetes voor uitgeschreven en vonden er al meerdere invallen plaats bij organisaties als die achter The Pirate Bay. Hun servers worden dan in beslag genomen en de website in kwestie gaat een tijd offline.

 

Websites waar je gratis en legaal muziek kan downloaden

Op websites als Bandcamp is het downloaden van muziek helaas niet altijd gratis. Voor de volgende websites is dat dan weer wel het geval.

NoiseTrade

NoiseTradeNoiseTrade is een platform waar je geheel gratis én legaal muziek kan downloaden. Vooral beginnende bands en minder bekende artiesten bieden hier hun muziek aan. Op die manier kunnen ze meer fans vergaren. Voor elk album dat je wilt downloaden moet je je e-mailadres en postcode ingeven. Vervolgens ontvang je de download code in je mailbox. Je kan ook een bedrag schenken aan de artiest die je leuk vindt om ze extra te steunen. Daar ben je echter volledig vrij in.

 

Jamendo

JamendoJamendo maakt gebruik van het principe van creative commons. Iedereen kan volledig gratis en legaal muziek downloaden zolang het maar niet gebruikt wordt voor commerciële doeleinden. Om een nummer te downloaden moet je je eerst registreren met een e-mailadres en paswoord. Een leuk pluspuntje is de Jamendo Radio waarop je dag en nacht muziek per genre kan beluisteren.

 

 

Free Music Archive

Free Music ArchiveFMA is onderdeel van het radiostation WFMU. Deze online muziekbibliotheek stimuleert het delen en verspreiden van muziek. Je vindt er een enorme verzameling muziek uit verschillende genres. Je kan alles gratis downloaden en wanneer je je aansluit als member, kan je ook persoonlijke afspeellijsten aanmaken. Daarnaast kan je geld doneren wanneer je bepaalde artiesten een duwtje in de rug wilt geven.

 

Naast downloaden kan je ook gratis muziek streamen. Via streaming kan je muziek onmiddellijk beluisteren zonder dat je het eerst moet downloaden. Je hebt dan wel telkens een internetverbinding nodig.

Video

https://www.youtube.com/watch?v=raMjuDdHMbU



Websites waar je gratis en legaal muziek kan streamen

Deze manier van muziek luisteren heeft de laatste jaren enkel maar aan populariteit gewonnen. Niet alleen kan je tegenwoordig zowat elk radiostation online beluisteren, maar bieden streamingdiensten als Spotify, Tidal en Pono je als luisteraar ook de kans om gratis muziek van erg hoge kwaliteit te ontdekken. Zolang je geen premium abonnement neemt, ontsnap je echter niet aan een advertentie hier en daar, maar op de radio hoort dat er natuurlijk ook bij en daar kies je al helemaal niet zelf wat er gedraaid wordt.

Spotify

SpotifyAls je - via Facebook bijvoorbeeld- Spotify installeert op je computer, heb je altijd gratis muziek van hoge kwaliteit in huis. Alleen als je een Spotify Premium abonnement neemt, kan je de muziek ook downloaden, offline beluisteren en steun je op die manier de artiesten. Tegenwoordig kan je met het abonnement Premium for Family met meerdere gebruikers profiteren van de hele bibliotheek van Spotify, waarbij je jouw persoonlijke afspeellijsten en voorkeuren ook nog eens behoudt. Het grootste voordeel van Spotify is natuurlijk dat het legaal is en dat de streamingdienst over een enorme bibliotheek beschikt. Ook heb je je favoriete muziek altijd bij de hand. Je kan je muziek in een favorietenlijst zetten of in een willekeurige afspeellijst. Er worden regelmatig wedstrijden en acties georganiseerd door Spotify waardoor je extra voordelig de streamingdienst kan uittesten.

Spotify Premium
Je kunt de Premium-versie van Spotify dertig dagen gratis uitproberen!

Soundcloud

SoundcloudSoundcloud is een social mediaplatform waar je muziek kan beluisteren, delen en liken. Nadat je een profiel hebt aangemaakt, kan je starten met het uploaden van muziek. Via de zoekbalk kan je snel zoeken naar je favoriete bands en nummers. Je klikt eenvoudig op 'uploaden'. Vervolgens selecteer je het juiste bestand en voeg je nog een titel en afbeelding toe. Daarna wordt jouw muziek direct aan je account toegevoegd en hoef je enkel nog te wachten op likes, shares en luisteraars.

 

Last.fm

Last.fmMet Last.fm kan je zelf playlists maken van je favoriete nummers en ze ook gemakkelijk delen met andere gebruikers. Je kan heel snel zoeken op genre. Zelfs als je alleen op bandnaam zoekt, krijg je een hele reeks vergelijkbare bands. Wat leuk is aan Last.fm is dat zij statistieken bijhouden over het luistergedrag van hun gebruikers. Op die manier kan je aan de hand van muziekstijl met elkaar in contact komen. Daarnaast kom je ook makkelijk in aanraking met minder bekende muziek uit het genre.

 

Musixhub

MusixHub Stream MuziekHeb je graag bewegend beeld bij jouw muziek, dan is Musixhub wat je zoekt. De website beschikt over een enorm uitgebreide bibliotheek waarin je kan navigeren op artiesten, albums en genres. Je kan ook jouw eigen afspeellijsten samenstellen en als er een videoclip van het lied bestaat, wordt die via een plugin van YouTube ook afgespeeld.

 

Apps waarmee je gratis en legaal muziek kan luisteren

Iedereen kent Spotify intussen wel. Wat oorspronkelijk een website was, is nu ook een heel handige app die je zo gratis geïnstalleerd hebt op jouw smartphone. De voorbije jaren werden er heel wat tegenhangers voor Spotify ontwikkeld, die ook gratis zijn en tal van voordelen hebben. Het gaat dan niet alleen over streamingdiensten, zoals Spotify of Pandora (dat helaas enkel in de Verenigde Staten beschikbaar is), maar ook over gratis software om jouw gedownloade muziek mee af te spelen, zoals Google Play Music of Amazon Music, waarop het voor ons Belgen ook nog even wachten is voor het hier wordt gelanceerd.

Jango Free Internet RadioJango
Deze gratis internetradio begon in 2007 als een website, maar wordt nu wereldwijd ook veel gebruikt als app. Het werkt heel eenvoudig: Jango gidst je als het ware door de hedendaagse muziekscène. Jij kiest als gebruiker een artiest uit en de app breidt daar zelf een vervolg aan met vergelijkbare artiesten. Het is dus een heel gebruiksvriendelijke app waarbij je als luisteraar weinig moeite moet doen om zelf een afspeellijst samen te stellen: Jango doet dit namelijk voor jou. Momenteel bestaan er ook geen Premium abonnementen bij Jango, waardoor ze zich echt wel richten op het ondersteunen van hun huidige gratis klanten. De advertenties nu en dan moet je er dan natuurlijk wel bijnemen!

Google Play Music

Google Play MusicGoogle Play Music doet je nog het meeste denken aan je oude mp3-speler. De app, waarop je ook muziek kan kopen, speelt ook muziekbestanden af die jij er zelf kan opzetten via usb of Google Drive. Bijzonder handig dus om jouw muziek, die je ooit ergens gedownload hebt of op je computer zette via een cd, waar en wanneer je maar wil te beluisteren via jouw smartphone.